Udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije
+385 1 4827 233

20 GODINA RADA UDRUGE - OD 1995. DO 2015. GODINE

Zagreb, 9. rujna 2015. godine

Udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije je svečanom sjednicom 9. rujna 2015. godine obilježila 20 godina rada Udruge, koju je otvorila predsjednica Udruge Marija Vražić. Minutom šutnje odala se počast svim poginulim civilima u Domovinskom ratu.

Nakon odavanja počasti minutom šutnje otpjevana je i Himna od strane pjevačkog zbora „Tetkice“ iz Demerja pokraj Zagreba. Na obilježavanje 20 godina rada Udruge pozvani su bili gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, voditelj Gradskog ureda za branitelje Miodrag Demo, pročelnica Gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba Vesna Helfrih te zamjenica pročelnice Gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba Vlasta Ivčević. Ispred Zagrebačke županije pozvana je savjetnica za socijalnu skrb Tihana zemljak, predstavnici stradalničkih udruga iz Domovinskog rata te predstavnici svih 10 županijskih udruga civilnih stradalnika iz Domovinskog rata od Dubrovnika do Vukovara. Delegacije predstavnika obitelji poginulih i nestalih civila položili su vijence i zapalili svijeće na Trgu svibanjskih žrtava 1995. godine, kod spomen obilježja „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“ na Mirogoju, te za nestale civilne stradalnike na Kenotafu na Mirogoju.

Ispred Grada Zagreba pročelnica Gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba Vesna Helfrih, izaslanica gradonačelnika Milana Bandića pozdravila je sve prisutne i naglasila dobru suradnju Udruge od samog početka osnivanja Ureda za branitelje s voditeljem Miodragom Demom. Pohvalila je sudjelovanje predstavnika Udruge na svim događanjima u Gradu, poglavito vezano za rad Ureda za branitelje te odazivanje na sve sastanke i ostala događanja koja su bila vezana za rad Udruge, Grada Zagreba i Ureda za branitelje. Predstavnici Grada uvijek su se odazivali na pozive Udruge da poprate i sudjeluju u događanjima vezanim za rad Udruge kako i za obilježavanje važnih događaja i obljetnica (polaganje vijenaca, Skupštine kako redovne tako i izborne, sudjelovanje na programima, druženjima i sl.).

Zamjenica pročelnice Gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba Vlasta Ivčević pozdravila je sve nazočne i naglasila dobru suradnju Udruge i Ureda te rekla da se nada da će civilnih stradalnici do konca godine dobiti svoj Zakon i da će biti zadovoljena njihova težnja dugim nizom godina rada i trnovitom borbom da postignu taj važan cilj. Ispred Saveza obitelji nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja, predsjednica Ljilja Alvir pozdravila je sve prisutne goste i članove Udruge te naglasila dobru suradnju Udruge i Saveza, uzajamno uvažavanje kako civila tako i branitelja te obostrano sudjelovanje na raznim događanjima Udruge i Saveza. Predstavnica udruge Feniks Mirjana Tonković pozdravila je sve goste i članove Udruge i također naglasila dobru suradnju između obje udruge. Ispred Udruge hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije sve je prisutne pozdravila predsjednica Đurđa Gmaz, koja je ujedno i dopredsjednica Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske. Osvrnula se na obostrani trnovit put jedne i druge Udruge i Zajednice odlaženjem na razne sastanke svih ovih 20 godina rada. U ured Predsjednika Republike Hrvatske, u Vladu Republike Hrvatske, Sabor te razna ministarstava i klubove saborskih zastupnika, tražeći prava za obitelji poginulih i nestalih civila, te invalida tražeći Zakon o pravima civilnih stradalnika i obitelji nestalih i poginulih te konstatirala da i nakon 20 godina rada, zamolbi, zahtjeva i razgovora, sluha za pravedan zakon još nema. Gospođa Jasenka Miholić Rukavina pozdravila je sve nazočne i podsjetila prisutne na trnovit put osnivanja Udruge, jer je tada bila zamjenica pročelnika Vladinog ureda za žrtve rata. Pomažući sa savjetima oko samog osnivanja te oko izrade statuta i poslovnika o radu Udruge. Nakon osnivanja nastavila se suradnja i daljnji sastanci te razgovori o pravima civilnih stradalnika, o poginulim i nestalim civilima te o pravima njihovih obitelji. Udruga je dodijelila zahvalnice za dobru suradnju i pomaganje u samim začetcima rada, a i kasnije kroz svih 20 godina rada Udruge. Na skupštini 2014. godine donijeta je odluka se izrade zahvalnice i na svečanoj sjednici 20. obljetnice Udruge i uruče:

  • gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću
  • voditelju Ureda za branitelje Grada Zagreba Miodragu Demi
  • pročelnici Gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba Vesni Helfrih
  • zamjenici pročelnice Gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba Vlasti Ivčević
  • savjetnici za socijalnu skrb Zagrebačke županije Tihani Zemljak
  • gospođi Jasenki Miholić Rukavini
  • gospođi Vjekoslavi Boroši i
  • gospodinu Jasenku Blekiću.

 

Predsjednica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije Marija Vražić je pročitala izvješće o radu Udruge u proteklih 20 godina - Rad od 1995. do 2015. godine. Mukotrpnog i trnovitog puta rada Udruge od samog osnivanja do danas, a nastavlja se i dalje, jer obitelji poginulih i nestalih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata još nisu ostvarila svoja prava te dalje nastavljaju svoja nastojanja da se donese pravedan Zakon o pravima civilnih stradalnika i obitelji nestalih i poginulih civila u Domovinskom ratu.

PARTNERI

Grad Zagreb – Gradski ured za branitelje


Zagrebačka županija - Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb


Zajednica udruga hrvatskih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske


Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske

KONTAKT

Tkalčićeva 33
Zagreb HR-10000

T: +385 1 4827 233
F: +385 1 4827 233