Udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije
+385 1 4827 233

OBILAZAK I SJEĆANJE NA POGINULE CIVILE VUKOVARA 2016.

13.07.2016.

Cilj programa „Obilazak i sjećanje na poginule civile Vukovara 2016.“ Udruge hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije bio je odavanje počasti poginulim civilima u Vukovaru te molitva za pronalazak nestalih članova obitelji civila.

Predstavnici Udruge hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije su 31. srpnja 2016. posjetili herojski grad Vukovar i poklonili se njegovoj velikoj žrtvi na istaknutim lokacijama u gradu i okolici.
Posjetili smo Vukovarsku bolnicu koja je pretrpila nezamisliva razaranja u Domovinskom ratu i u kojoj smo prisustvovali prikazivanju filma o stradanju civila i branitelja. Među ranjenim braniteljima i civilima te osobljem bolnice bilo je i mnogo djece koja su tu boravila za cijelo vrijeme opsade grada, a bolnica im je služila kao sklonište. Na naše pitanje o broju najmlađih žrtvava tog bezumnog napada i opsade na jedan europski grad, nezapamćen u novijoj europskoj povijesti, dobili smo odgovor da je u Vukovaru i okolici ukupno stradalo 227 djece do 14 godina, od čega je 162 dječaka i djevojčica poginulo, a 65 ih je ranjeno. Iz bolnice smo otišli vidno potreseni onim što smo vidjeli i čuli.
Posjetili smo i Memorijalno groblje žrtava iz domovinskog rata u čijem središtu je spomenik zračnog križa i vječnog plamena, autorice Đurđe Ostoja i kod kojeg smo zapalili svijeće i položili vijence za sve poginule u Domovinskom ratu.
Nakon toga smo posjetili Spomen dom Ovčara te potom se uputili na mjesto masovne grobnice Ovčara i kod Golubice položili vijence i zapalili svijeće za sve stradale u Domovinskom ratu.
Zahvaljujemo se Gradu Zagrebu na pruženoj financijskoj potpori, jer bez njihove pomoći ne bi mogli realizirati ovaj program, te se također zahvaljujemo gradonačelniku Milanu Bandiću i cijelom Gradskom uredu za branitelja na potpori.

PARTNERI

Grad Zagreb – Gradski ured za branitelje


Zagrebačka županija - Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb


Zajednica udruga hrvatskih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske


Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske

KONTAKT

Tkalčićeva 33
Zagreb HR-10000

T: +385 1 4827 233
F: +385 1 4827 233