Udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije
+385 1 4827 233

2. SVIBNJA 2017. - SJEĆANJE NA POGINULE CIVILE U ZAGREBU

02.05.2017.

Udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije s članovima obitelji poginulih i ostalim članovima udruge prisjeća se 2. svibnja 2017. godine poginulih civila u raketiranju Grada Zagreba 2. i 3. svibnja 1995. godine te razaranja samog centra grada (Parka Zrinjevac, Hrvatskog narodnog kazališta, Glavnog kolodvora, Petrinjske ulice, Klaićeve bolnice, Draškovićeve ulice, Domagojeve ulice, Križanićeve ulice, II gimnazije, Stare Vlaške, Palmotićeve ulica te Zračne luke Pleso i naselja Podbrežnica.

2. svibnja 2017. godine obilježena je 22. godišnjica od raketiranja Grada Zagreba od strane ratnog zločinca Mile Martića. U raketiranju užeg centra grada, u ta dva dana poginulo je 7 civila, a 46 civila teško je ranjeno. Ukupno je teže i lakše ranjeno 159 civila. Na ovu tužnu obljetnicu pozvani su predstavnici Grada Zagreba, gradonačelnik Milan Bandić, pročelnica Gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba Vesna Helfrih, Voditelj Gradskog ureda za branitelje Miodrag Demo, stradalničke udruge iz Domovinskog rata i svi mediji.
Svake godine 2. svibnja obitelji poginulih civila polože cvijeće i vijence, te zapale svijeće s ostalim članovima Udruge te pozvanim predstavnicima Grada Zagreba, Zagrebačke županije te predstavnicima srodnih udruga branitelja.
Moramo napomenuti da je u tom suludom zločinačkom činu raketiranja bilo i ranjene djeca, turista, stranaca te članova baleta Hrvatskog narodnog kazališta.
Ispred Grada Zagreba vijenac je položila zamjenica gradonačelnika Vesna Kosin i voditelj Gradskog ureda za branitelje Miodrag Demo, jer je gradonačelnik Milan Bandić završio večer prije na hitnoj operaciji. Predsjednica Udruge Marija Vražić i cijela Udruga poželjeli su mu brzo ozdravljenje. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća svi su se uputili na svetu misu u crkvu Svete Marije s velečasnim Zlatkom Golubovićem.
Zahvaljujemo se Gradu Zagrebu i gradonačelniku na financijskoj potpori za obilježavanje ove tužne obljetnice, jer bez njihove potpore ne bi mogli realizirati ovaj program. Također se zahvaljujemo na dobroj suradnji s pročelnicom Vesnom Helfrih i njenim suradnicima iz Gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba i voditelju Gradskog ureda za branitelje, gospodinu Miodragu Demi i njegovim suradnicima.

PARTNERI

Grad Zagreb – Gradski ured za branitelje


Zagrebačka županija - Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb


Zajednica udruga hrvatskih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske


Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske

KONTAKT

Tkalčićeva 33
Zagreb HR-10000

T: +385 1 4827 233
F: +385 1 4827 233