Udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije
+385 1 4827 233

O NAMA - OSNIVANJE UDRUGE I NJEN RAD

19.05.1995.

Osnivačka skupština Udruge civilnih stradalnika iz Domovinskog rata grada zagreba i Zagrebačke županije održana je 19. svibnja 1995. godine. u Zagrebu.

Na osnivačkoj skupštini Udruge bilo je prisutno oko 70 članova svih kategorija stradalnika Domovinskog rata (invalidi, nestali, poginuli i logoraši).
Bilo je to vrijeme u kojem je teško odrediti gdje je granica civila, a gdje branitelja, jer svi su u to doba branili Hrvatsku. Netko s puškom, a netko radom u mljekari, pekari, tvornici, dućanu. Neki u radionicama odjeće i obuće koja je prijeko trebala na ratištu za branitelje.
Za simbol Udruge izabran je rad ulje na staklu slikara naivca Kornela Ivoša i koji je digitalnom pretvorbom postao prepoznatljivi znak Udruge, a koji je ujedno i znak Zajednice te još nekoliko županijskih udruga civilnih stradalnika iz Domovinskog rata. Udruga je osnovana s ciljem da svojim radom i djelovanjem pomogne da se u javnosti poboljša status civilnih stradalnika iz Domovinskog rata te za brže i kvalitetnije ostvarivanje njihovih prava. Udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije je inicijator osnivanja Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske s još pet županijskih udruga. 16. prosinca 1995. godine održan je Osnivački sabor Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske kojim je osnovana Zajednica, a čijom ravnopravnom članicom toga dana postaje i naša Udruga.
Pod svoje članstvo okuplja sve civilne stradalnike iz Domovinskog rata i to: članove obitelji nestalih i poginulih civila, invalide, logoraše, roditelje, udovice i udovce stradalih civila.
Statut je usklađen sukladno sa Zakonom o udrugama i potvrđen od strane Grada Zagreba – Gradskog ureda za opću upravu te je slijedom toga Udruzi izdano pozitivno rješenje za rad.
Udruga trenutno broji nešto više od 80 članova.

PARTNERI

Grad Zagreb – Gradski ured za branitelje


Zagrebačka županija - Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb


Zajednica udruga hrvatskih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske


Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske

KONTAKT

Tkalčićeva 33
Zagreb HR-10000

T: +385 1 4827 233
F: +385 1 4827 233